web analytics

Чому покоління PlayStation 5 і Xbox Series виявилося непотрібним?

Консолі дев’ятого покоління PlayStation 5 і Xbox Series X|S почали свій четвертий рік життя, проте темпи їх продажів повільніші, порівняно з попередницями. Гравці не бачать сенсу купувати їх, оскільки більшість ігор досі виходить на PlayStation 4 й Xbox One, 4К/60 fps так і не стали стандартом, скільки би хто обіцяв, тож зрештою всі переваги звелися до SSD і швидших завантажень. Якось замало для «нового покоління», чи не так?

Том Гендерсон з Insider Gaming повідомляє, що 48% гравців у Call of Duty на PlayStation досі використовують PS4. Через це прийдешня Call of Duty Black Ops 6 навряд чи би виходила лише на поточному поколінні консолей. Інформацію підтверджує й витік з торгової мережі GameStop, де вказано, що гра також матиме версії для PlayStation 4 й Xbox One.

Канадський блогер Zenkai Goose зняв 22-хвилинне відео, в якому розповів про причину стагнації консолей дев’ятого покоління й можливий негативний вплив на консольний ринок у майбутньому.

За його словами, найочевидніша й найголовніша проблема — відсутність ігор, заради яких ти хотів би придбати консоль нового покоління. Якщо не враховувати ремейки, ремастери й кросгенні проєкти, то виходить дуже скромний список: Marvel’s Spider-Man 2, Star Wars Jedi: Survivor, Final Fantasy XVI, Ratchet & Clank: Rift Apart і ASTRO’s PLAYROOM. Саме ці 5 ігор формально відповідають вимогам консольних гравців.

Для порівняння блогер зробив ілюстрацію, скільки нових ігор вийшло на 7 поколінні (Xbox 360, PlayStation 3, Wii) за той же термін. Врахуйте, що на той час розробники мали в рази гірший інструментар, слабше залізо, для якого створювалися ігри й меншу кількість фахівців, бо індустрія була навіть близько не так розвинена.

Проте навіть якщо з 2025 гучні релізи від великих студій почнуть виходити виключно на дев’ятому поколінні, то може виявитися що це занадто пізно, оскільки, за чутками, Microsoft планує випуск наступного покоління Xbox у кінці 2026 року. Тоді ж і Sony зі своєю PlayStation 6 підтягнеться, що змусить людей обирати між поколінням, на яке тільки почали виходити ігри, заради яких ти дійсно хочеш узяти консоль, і більш сучасними консолями, на яких вони йтимуть краще. Інакше кажучи, почне повторюватися ситуація з восьмим і дев’ятим поколіннями.

Наразі ж відсутність суттєвих переваг і обширної бібліотеки актуальних ігор не змушує гравців задаватися питанням: “А чи потрібна мені консоль?”, що напряму видно по їхніх продажах, які значно відстають навіть від минулого покоління. Сьогодні гравці по всьому світу з більшим бажанням обирають ПК як ігрову платформу, аніж ігрові консолі, що напряму говорять ті ж самі опитування на IGN.

А яку платформу саме для ґеймінгу ви обрали?

TMNT Donatello

Cподобалася стаття? Підтримай PlayUA

На платформі Donatello ви можете підтримати нас як одноразовим донатом, так і оформити щомісячну підписку. Усі наші підписники на Donatello отримують цифрові або фізичні приємнощі залежно від суми донату. Долучайтеся до нашої спільноти!

Підтримати

Читайте також

Продажі Star Wars Outlaws поки не виправдали очікувань Ubisoft. Ігри компанії повернуться у Steam

Star Wars Outlaws

Реліз LEGO Horizon Adventures відбудеться в листопаді

p.ua. lego horizon adventures

Анонсовано Ghost of Yotei, сиквел Ghost of Tsushima, який вийде в 2025 році

ghost of yōtei

Гравці негативно зустріли ремастер Horizon Zero Dawn, попри помітні покращення

horizon zero dawn remastered

Ghost of Yotei, Horizon Zero Dawn Remastered, The Midnight Walk — Що показали на вересневій State of Play

ghost of yōtei

Стрім State of Play

state of play

Microsoft Copilot: швидке вирішення повсякденних завдань

microsoft copilot 01

God of War Ragnarök закидують негативними відгуками у Steam через обов’язкову прив’язку до PSN

God of War