Інновації зі шпону — Перші враження від коробкової підписки UA Comix

Автор: Владислав Папідоха @vpapidokha

Видавництво UA Comix непогано здивувало коміксову спільноту минулого жовтня, коли повідомило, що робить річну підписку. Усі роботи видавництва, які виходитимуть у 2020, з деякими бонусами та крута дерев’яна коробка-поличка з лазерним гравіюванням — тільки гроші занесіть. І тут якраз виникала проблемка. Ціна лякала пересічних покупців, 5000 грн. разовим платежем за, певною мірою, кота у мішку — це чимало, тож багато людей відмовилися від цієї ідеї зразу. Та я зібрався з духом, подумав, замовив і ось уже місяць вона прикрашає мою оселю.

Коли вона тільки приїхала до мене, то це був чистої води кайф. Тільки-тільки з виробництва, ще злегка покрита тирсою коробка, яка класно пахнула деревом. Які там комікси? Я просто крутив її у руках, дивувався тому, що на кришці два гравіювання (по одному з кожного боку), насолоджувався і думав куди її поставити. Виглядає вона — бомбічно. Я обрав собі варіант з козаками, а на вибір ще були гравіювання по «Світу Хаосу» та «Колоністу». Які гравіювання у коробки за мотивами твору Ярка Філевича — навіть не цікавився, а ідею зі «Світом Хаосу» відмів виключно тому, що раптово сильно захотілося козацької тематики.

Особливість коробки полягає у тому, що ви однаково можете використовувати її як ящик, що валятиметься десь в кутку, і як поличку. Команда UA Comix завбачливо обрала нормальної товщини деревину, щоб це все не розвалилося під вагою, і залишила ззаду два отвори під кронштейни (які теж йдуть у комплекті). Я орендую житло, тож наперед знав, що ніяких отворів у стінах робити не буду, тому просто взгромоздив її на вершечок книжкової шафи. З недоліків такого розташування — не надто зручно знімати кришку, часом з нею треба знатно помудохатися. Також слід бути уважним тим, у кого не зовсім сухе повітря. За місяць я помітив, що потрібно часом міняти сторону кришки, бо вона йде дугою і її ще складніше витягнути з пазів.

Що ж до коміксів, то поки мало що можна сказати. Попередньо заявлено десь так 30 тайтлів, що увійдуть у підписку та вийдуть цьогоріч. Керівник видавництва, Богдан Кордоба, не раз натякав, що це все поки приблизно і цілком ймовірно, що найменувань буде більше. Тільки слід пам’ятати, що значна частина — сингли, відповідно їхня вартість менша, ніж у об’ємних TPB чи палітурчатих видань. Поки власники Кордобки отримали 1 або 2 комікси, залежно від того, коли її замовляли. Я зробив це якраз вчасно, щоб ще захапати «Безімених» від Дмитра Гука, тому у мене «повний» набір: власне «Безіменні» та «Колоніст». Уже почав формувати невелику табличку, щоб розуміти скільки мені б обійшлися усі видання, що увійшли у підписку, якби я сам купляв їх за передзамовленнями з відповідними бонусами. Під кінець року зроблю інфографіку, щоб ви краще розуміли чи варте воно того.

Загалом перші враження у мене — виключно позитивні. Дещо неприємною особливістю став доволі довгий час виготовлення самої Кордобки. З моменту оплати і до моменту отримання пройшло півтора місяці. Видавництво подарувало мені ще один комікс на мій вибір у якості вибачення, а, так як цей часовий період припав на свята, то причини затримки загалом зрозумілі. Втім самі комікси приходили вчасно і нарікань на якість запакування або ще що-небудь у мене не виникало, тому я собі спокійно читав їх, очікуючи на саму поличку.

Експеримент UA Comix поки можна вважати вдалим. Далі найскладніше — підтримувати це все своєчасним виданням нових творів. Січень-лютий — період застійний для нашої індустрії, але хоча б чогось усе таки хотілося б. Щодо самої підпискової системи  — це однозначно крута штука, яка стимулює бажаючих підтримати окреме видавництво або просто впевнених у крутоті обраних ними тайтлів зробити здоровецьке передзамовлення. Серед цікавих пропозицій, які озвучувала спільнота — зробити формат оплати помісячним, що зменшить психологічний та фінансовий поріг для покупця. Видавництво поки думає над цим і шукає способи реалізації. Слідкуватимемо за ним і сподіватимемося, що вийде не тільки у них, а й у інших видавців. Особисто мені формат дуже сподобався і я б із задоволенням заніс кілька чумоданів ще й іншим коміксоробам.

Діліться своїми враженнями від Кордобки, хто все ж наважився її придбати, у коментарях, а якщо раптом захотілося, то, як я знаю, видавництво й досі оформлює підписки для усіх бажаючих.

BMAC Zelda

Сподобалася публікація? Підтримай PlayUA

На платформі Buy Me a Coffee ви можете підтримати нас як одноразовим донатом, так і оформити щомісячну підписку. Усі наші підписники на Buy Me a Coffee отримують цифрові або фізичні приємнощі залежно від суми донату. Долучайтеся до нашої спільноти!

Підтримати

Останні статті

Пригоди новачків продовжуються. Безжальна Німеччина. Огляд третього етапу WarmUp League Spring Cup 2024

Автор: Андрій Присяжний

image 2024 04 16 19 21 00

Яскраве випробування нового автодрому. Огляд третього етапу 7DRIVE TCR Championship

Автор: Андрій Присяжний

5

Valve повернули Dust2 і зміну рук у Counter-Strike 2

Автор: Андрій Присяжний

p.ua.cs2 left hand

Як почати читати мангу

Автор: PlayUA

manga 02

Перемога вкутана пітьмою. Огляд третього етапу кубку Porsche Supercup 2024

Автор: Андрій Присяжний

p.ua.porsche supercup 2024

Міна в Counter-Strike 2 — плюси, мінуси, підводні камені

Автор: Андрій Присяжний

peter grinbergs 55 claymore4

День дебютів. Огляд другого етапу 7DRIVE TCR Championship

Автор: Андрій Присяжний

3

Як обрати ідеальну ігрову консоль

Автор: PlayUA

steamdeck