web analytics

Втрати “Зали слави Рок-н-роллу”: померли Енді Флетчер з Depeche Mode і Алан Вайт з Yes

26 травня було мало несподівано забрати легендарного актора Рея Ліотту: практично одночасно стало відомо про смерті двох легендарних музикантів, обидва з яких були членами “Залу слави рок-н-роллу” (Rock and Roll Hall Fame).

Ендрю Джон Леонард “Fletch” Флетчер потрапив туди у складі легендарного і вічноактуального Depeche Mode. Один із співзасновників цього гурта у 1980 році Флетчер починав як басист, однак чим дужче група переходила у розряд піонерів синті-попу і принципово нового звучання тим більше Флетчер переходив на “синтезатор” (де, втім, грав переважно басові партії). Починаючи з 1990-х у шанувальників взагалі почали виникати сумніви чи робить Флетч хоч щось у гурті, власне, музично, проте ці сумніви частково були необгрунтовані. По-перше басова партія на синтезаторах подекуди дійсно виглядає як натискання однієї двох клавіш (важливо при цьому як це звучить), а по-друге хоч там як але Флетчер залишався важливою частиною колективу — виконвував левову частку менеджменту, записував бек-вокал, семпли і звукові ефекти а головне завжди був переговорником між Мартіном Ґором і Дейвом Гааном, що було особливо важливою функцією в періоди після виходу з групи двох четвертих учасників — Вінса Кларка і Алана Вайлдера. На концертах на Флетчі часто трималася значно більша частка клавішних партій, тому що Мартін Ґор також грає на гітарі.

Ти не менш величезна кількість анекдотів і міфів на цю тему які підігрівав сам Флетчер (“Мартін пише пісні, Дейв співає а я байдикую”), поступово дійшли до того, що існують окремі відеоесеї на тему того що саме грав Флетч в піснях групи і де.

Крім музичної діяльності Флетчер був ресторатором, ентузіастом шахів і благодійником. “Флетч” неодноразово був в Україні як у складі Depeche Mode (2010, 2013 і востаннє у 2017 році), так і самостійно, з DJ-сетами у Одесі (2011) і Києві (2015).

Про смерть Флетчера повідомили офіційні соцмережі групи, не розголошуючи причини смерті. У віці 60 років Флетч став першим з нинішніх або колишніх учасників Depeche Mode хто помер.

Алан Вайт увійшов до “Зали славу рок-н-роллу” самостійно у 2017 році. Просто категоризувати Вайта як учасника одного колективу було б значним применшенням талантів легендарного барабанника. Окрім того що у 1972 році Вайт став другим барабанником легендарної Yes, він записав сольний альбом Ramshackled у 1976 році, був членом Plastic Ono Band Джона Леннона і Йоко Оно, був ударником на сольних альбомах іншого “Бітла”, Джорджа Гаррісона.

Окремо слід зазначити партії Вайта на барабанах, тибетських цимбалах і вібрафоні на альбомі Джона Леннона Imagine (1971), у тому числі однойменній легендарній пісні.

З переривами (1972-1981, 1983-2004, 2008-2022), але Вайт залишався одним з двох найстарішим живих учасників гурту Yes (після смерті співзасновника Кріса Сквайера у 2015 році). Його присутність на турі на честь 50-річчя групи було скасовано лише за три дні до скоропостижної смерті від неуточненої хвороби. Ударнику-віртуозу було 72 роки.

TMNT Donatello

Cподобалася стаття? Підтримай PlayUA

На платформі Donatello ви можете підтримати нас як одноразовим донатом, так і оформити щомісячну підписку. Усі наші підписники на Donatello отримують цифрові або фізичні приємнощі залежно від суми донату. Долучайтеся до нашої спільноти!

Підтримати

Читайте також

Мобільна крамниця Epic Games Store вийшла на iOS та Android

epic games store mobile

Apple влаштовує пекло для сторонніх магазинів

p.ua.apple store

Першопроходці в інший світ: Як наші життя змінює перша смерть у відомих колективах

1993

Хто потрапив до “Зали слави рок-н-ролу” у 2023 році?

rockhallmorninglarge 1500

Порадник ґеймера: Березень 2020

Doom Eternal

Вісник Моди — Depeche Mode

Acer анонсувала Nitro Blaze 7, власний аналог Steam Deck

nitro blaze 7

Платформер Astro Bot став найвище оціненою грою 2024 року

astro bot