web analytics

Дані з захищених комп’ютерних мереж можна поцупити через гіроскоп смартфону

Air gap (дослівно “повітряний проміжок”) — це засіб забезпечення комп’ютерної техніки та мереж, в якому ізоляція від кібератак є суто фізичною, бо мережа ізолюється від Інтернету, можливого локального підключення, і.т.д. Це не означає що немає способів вкрасти чи пошкодити інформацію з пристроїв що захищені таким чином. Наприклад, це можна зробити зі смартфона, який знаходиться в кількох метрах від мережі, використовуючи для передачі даних… ультразвук через динамік телефона.

Однак доктору Мордекаї Ґурі з Центру досліджень кібербезпеки Університету Бен-Ґуріона в Ізраїлі вдалося дещо ще більше неймовірне: використати для передачі даних з фізично ізольованої мережі навіть не стільки сам динамік, скільки гіроскоп телефону, який з цим динаміком пов’язаний. В теорії це значно спрощує роботу зловмисників, адже використання мікрофону та динаміку в iOS та Android дость захищене і несе в собі багато ризиків для викриття.

Експериментальну технологію Ґурі назвав Gairoscope а результати дослідження вперше представив у грудні 2021 року на міжнародній конференції International Conference on Privacy, Security and Trust (PST), хоча широкому загалу це відкриття стало відомо лише недавно. Звісно що для спеціалістів з комп’ютерної безпеки це момент в стилі “попереджений, значить озброєний”, однак загалом хакерські атаки з мобільних пристроїв стають все більш розповсюдженими і зухвалішими, а девайсу навіть не обов’язково виглядати як смартфон. Найбільш “хакерський” телефон який можна кастмізувати майже до бескінечності (і який при цьому навіть на старті має досить істотну потужність в плані “заліза”) виглядає як старі кнопкові телефони.

TMNT Donatello

Cподобалася стаття? Підтримай PlayUA

На платформі Donatello ви можете підтримати нас як одноразовим донатом, так і оформити щомісячну підписку. Усі наші підписники на Donatello отримують цифрові або фізичні приємнощі залежно від суми донату. Долучайтеся до нашої спільноти!

Підтримати

Читайте також

Професійні спортивні велосипеди можна хакнути

shimano di2

Почалися знімання кіноадаптації Watch Dogs

watch dogs 2

iPhone 14 Pro Max. Який він?

iphone 14 01

Хакери зламали гравців в Apex Legends прямо під час фіналу регіонального турніру

p.ua.apex legends

«Злам» Epic Games виявився фейком, щоб нажитися на інших кіберзлочинцях

Epic Games Store

У Epic Games хакери викрали 189ГБ персональних даних

Epic Games Store

Російські хакери викрали листи й документи вищого керівництва Microsoft

російські хакери

OnePlus 12R: як виглядає флагманський смартфон, який вийде в січні