web analytics
kill kight

Пекло, у яке хочеш повертатися. Огляд KILL KNIGHT

Автор: Барлет Ярослав

Описати KILL KNIGHT одним реченням дуже просто — це ізометричний арена-шутер з комплексною бойовою системою, винахідливим левелдизайном кіл пекла, які не набридає розплутувати після десятків програшів, і адаптивним ігроладом, який винагороджує обізнаних гравців за майстерну й красиву гру. Запропонована розробниками формула відчувається справді як щось сміливе та нове, те що працює з першого знайомства і не відпускає, допоки ти сам не вирішиш зупинитися.

Сюжет KILL KNIGHT розповідає про Лицаря, якого зрадили правителі темного Царства, відправивши у Безодню на вічні муки — вбивати нескінченні орди демонів. Завдяки вмінню вправно сікти сотні почвар, головний герой здобув тавро Лицаря-Вбивці. І зараз його мета — вбити останнього Ангела, щоб помститися своїм зрадникам. А ось що станеться далі, коли ціль буде досягнута, нам і належить дізнатися. Всі цікавості розпочинаються вже на етапі туторіала, коли нам демонструють комплексну бойову систему, повну різноманітних нюансів, які дійсно виділяють KILL KNIGHT з-поміж інших представників жанру.

Запас набоїв у звичайної зброї необмежений, але без перезарядки не обійдеться. Втім, задля збереження темповості гри, її можна пришвидшити вчасним натисканням кнопки, як це колись вигадали в серії Gears of War. Однак згадана функція використовується ще для кількох ґеймплейних речей, про які піде далі.

Активність у бою — запорука виживання в будь-якому арена-шутері. Однак розробники KILL KNIGHT пішли далі й заохочують триматися до ворогів якнайближче. Причина проста: якщо ви швидко вбиваєте ворогів-жуків, вриваєтесь у натовп і підбираєте червоні кристали з них, то герой стає сильнішим — швидше стріляє, рухається й перезаряджається. І навпаки — незбирані кристали швидко зникають, а без них лицар починає поступово слабшати. Тобто сила тут працює як активний таймер, який постійно треба поновлювати.

На окрему кнопку ви можете поглинати ті ж самі кристали для заряджання шкали надпотужної зброї, яка випускає велетенську сферу, яка знищує все на своєму шляху. Із вбитих сферою жуків випадають бірюзові кристали, що відновлюють здоров’я. Атаки мечем і відбивання ворожих ударів відновлюють боєзапас для важкої зброї й заповнюють ще одну шкалу, яку можна використати на коротку зупинку часу чи ультимативний град із небес.

У підсумку гра закликає слідкувати одразу за сімома різними шкалами: кількістю здоров’я, відновленням ривка, таймером активної сили, кількістю набоїв звичайної, важкої й надпотужної зброй, рівень готовності для проведення ультимативної атаки чи зупинки часу, а також додаткове QTE після перезарядки звичайної зброї, яке можна використовувати для трьох різних речей: посилення швидкострільності звичайних пістолетів, миттєве примагнічення всіх червоних кристалів на арені й посилений удар мечем у ближньому бою. Згодом, навчившись жонглювати всіма механіками, ти навіть перестаєш слідкувати за шкалами і сам розумієш, коли їх треба поновлювати чи використовувати, орієнтуючись на використаний час і власні можливості.

Кожне коло пекла — це фіксована кількість арен і ворогів, проліт через які займе до 10 хвилин. Зі самісінького початку гравця зустрічають хвилі різноманітних жуків: ближньобійних, далекобійних, броньованих, стрибучих, вибухових тощо. Якщо знати їхні атаки, то поодинці вони не становлять нам особливої загрози, але юрбою — ох, вам краще зібрати нерви в кулак. Такий активний натовп потрібно агресивно й ефективно контролювати, розставляти пріорітети, кого позбутися першим, знаходити чи створювати самостійно вікна для атак ближнього бою, які поповнюють набої важкої зброї, та загалом ніколи не забувати про свій арсенал умінь. Ворогам потрібна частка секунди, щоб замахнутися й атакувати гравця, тому ви навіть можете вриватися в натовп, щоби переміститися в інший бік арени, але якщо хоч на секунду втратите контроль, то смерть настане миттєво.

Аренам розробники приділили особливу увагу. Вони видозмінюються в реальному часі по декілька разів на коло, через що доводиться постійно підлаштовуватися під нові умови й нові типи ворогів. Це можуть бути обширні чи вузькі простори, заповнені пастками, по яким можна пройтись або ні, великою кількістю слабких ворогів чи кількома сильними тощо. Кожна локація особлива й має елементи, які можуть і допомогти, і стати перепоною на вашому шляху. Наприклад рухомі промені змушують ухилятися ривками, що додатково ускладнює позиціонування на арені, заповненій жуками, а сам левелдизайн мотивує думати на випередження, щоб і місце, куди ви плануєте дешнутись було чистим, і сам ривок був готовий, бо він потребує часу на відновлення, який подекуди може стати критичним. Вибухові стовпи чи пастки зі шипами навпаки допомагають швидко позбутися великої кількості ворогів за раз, але спершу їх потрібно загнати туди, а потім ще й активувати своїм рухом чи пострілами, при цьому уникнувши смертельного потоку. Але найкраще гра розкривається, коли комбінує всі згадані пастки, вузькі простори й сильних ворогів в одному місці, а вам потрібно зрозуміти, як вийти живим із такої ситуації.

У тандемі вороги з унікальними атаками та нові пастки на аренах створюють справжні виклики для вашої майстерності й реакції на кожному колі. Задача гравця полягає в створенні й вивченні найефективнішого маршруту проходження з використанням необхідних умінь у відповідні моменти. Перегравати кола десятки разів до перемоги не набридає, бо тривають вони усього до 10 хвилин, рестарт моментальний, а з кожною смертю ви лише накопичуєте досвід, який дозволить протриматися трохи довше.

За проходження першого кола ви розблокуєте наступне (усього їх п’ять) й отримаєте нову амуніцію з місцевою валютою на її розблокування. Серед спорядження є меч для ближнього бою, звичайні пістолети, важка далекобійна зброя (також як надпотужна зброя), броня, яка відповідає за захист, кількість ривків і час на їхнє відновлення й один бонусний амулет. Окрім 10 амулетів, уся амуніція представлена у 5 варіаціях, кожна з яких має додаткові ефекти і суттєво відрізняється не потужністю, а формою застосування.

Ви можете мати броню з одним ривком, але завдавати ворогам шкоду при переміщенні через них, або мати менше захисту, але володіти одразу трьома ривками. Якісь пістолети ефективніші на середніх дистанціях, інші на близьких, а ще якісь мають активну здібність — прострілюють увесь натовп чи роблять декілька кіл пострілів навколо вас. Надпотужна зброя також відрізняється: згадана сфера потребує правильного позиціонування, але завдає шкоду всьому, що трапиться у неї на шляху, тоді як промені мають автонаведення, жертвуючи при цьому забійною силою, а от снаряди атакують усіх ворогів довкола головного героя, але в досить невеликому радіусі. Загалом можливих білдів багато, всі вони граються по-різному і мають ситуативну перевагу на певних етапах гри, тому є сенс експериментувати й знаходити найефективніші комбінації, а не триматися чогось одного від початку й до кінця.

Амуніцію можна купувати за отриману валюту або розблоковувати за виконання спеціальних завдань. Якщо перше — це простий ґрайнд, то друге — справжні виклики, над якими іноді треба попітніти й розпланувати все проходження так, щоб виконати завдання. Вони можуть бути прив’язані до конкретної зброї, специфічного переміщення на арені, використання пасток, відбивань ворожих ударів із уповільненням часу тощо.

І ось, освоївши комплексну бойову систему, зрозумівши сильні й слабкі сторони зброї, вивчивши поведінку та нюанси ворогів і побудувавши найефективніший маршрут, вам нарешті вдалося пройти перше коло… але це лише перший крок, бо усього в грі 5 кіл і 4 рівні складності, які не вдасться здолати без якісного покращення власної майстерності. Якщо вже другий рівень складності вертає вас із небес на грішну землю, то всі подальші — справжнє пекло. Кожну перемогу доведеться вигризати, але отримане задоволення точно буде того варте. І повірте, гра не раз зможе вас здивувати тим, які ситуації підкине.

Загалом уся KILL KNIGHT побудована довкола думки, що ви вертатиметеся до неї ще й ще, постійно самовдосконалюючись. Глобальна таблиця рейтингу й система відзнак за проходження також можуть затримати для встановлення власних рекордів. Дуже хотілось би, щоб розробники додали більше режимів до такої міцної основи, оскільки зараз ви можете перепройти кожне з кіл на різній складності чи всі з них в одному великому колі, а мені так і бракує нескінченного режиму з рандомізацією арен.

Декілька слів про візуал і звук, які в мене викликали справжнє відчуття перебування на одному з кіл пекла. Графіка тут стилізована під ігри епохи PS1, але не придивляючись, ви цього навіть не помітите, оскільки в ізометрії все виглядає дуже чітко й деталізовано. Кожному колу додає унікальності кольорова гама й задній план із різними спорудами від простих колон до справжніх веж, статуй чи руїн. Драйвовий саундтрек чудово підходить під потойбічну атмосферу пекла і ближче до кінця кіл лише набирає обертів, а весь саундизайн від звуків пострілів до відбивання ударів дуже приємний.

KILL KNIGHT залишила в мене лише позитивні враження і навіть зараз я хочу запустити її знову, щоб вибити більший рахунок чи пройти кола пекла вже на вищих рівнях складності з новими збірками амуніції й варіантами маршрутів. Розробники ставили собі за мету створити гру, в яку ти захочеш постійно повертатися і їм це вдалося. Якщо ви шукаєте швидкий ізометричний арена-шутер, який винагороджує за агресивність і має високий рівень переграваності з можливістю постійно покращувати свою майстерність, то KILL KNIGHT створена саме для вас.

83

Відмінно

Вдалося

  • комплексний ігролад
  • величезний потенціал для росту майстерності
  • високий рівень переграваності
  • неймовірні візуал і саундтрек
  • чудове керування

Не вдалося

  • кількість режимів
TMNT Donatello

Cподобалася стаття? Підтримай PlayUA

На платформі Donatello ви можете підтримати нас як одноразовим донатом, так і оформити щомісячну підписку. Усі наші підписники на Donatello отримують цифрові або фізичні приємнощі залежно від суми донату. Долучайтеся до нашої спільноти!

Підтримати

Останні огляди

Сильніший за власне розбите серце. Огляд фільмів «Джокер» і «Джокер: Божевілля на двох»

Автор: Микола Єрьомін

Джокер: Безумство на двох

Стильна ультратонка бездротова механіка — Огляд Logitech G915 X LIGHTSPEED

Автор: Володимир Бортюк

logitech g915x review yt 01

Породжена бажанням. Огляд ремейку Silent Hill 2

88

Автор: Володимир Вітовський

silent hill 2 remake keyart

Ану посунься, Civilization. Огляд Ara: History Untold

72

Автор: BenderUA

Ara: History Untold

Команда PlayUA перемогла у командному заліку KMAMK GT3 Sprint Championship 2024. Огляд фінального етапу

Автор: Андрій Присяжний

x3

IMAX 3D вдома? — Огляд ноутбука Aspire 3D 15 SpatialLabs Edition

Автор: Володимир Бортюк

a15 3d body2

Вологий сон фаната PlayStation. Огляд ASTRO BOT

85

Автор: Володимир Вітовський

astro bot

Ахіллесова п’ята Sony. Огляд Concord

59

Автор: Володимир Вітовський

concord review site