web analytics

Огляд фільму “Ла-Ла Ленд”

Автор: Данило Зозуляк

Фільм  “Ла-Ла Ленд” – третя робота молодого режисера Дем’єна Шазелла. Попередня його картина “Одержимість” здобула чимало найпрестижніших кінопремій, в тому числі одразу три “Оскара”. Сьогодні вже відомі цьогорічні номінанти, і  “Ла-Ла Ленд” є беззаперечним лідером –14 номінацій. Це третій фільм в історії премії, який отримав такі приголомшливі результати, повторивши успіх “Титаніка” і “Все про Єву”. Він вже переміг у всіх найпрестижніших номінаціях “Золотого глобусу”, а Емма Стоун, здобула приз у Венеції, за кращу жіночу роль.

На перший погляд, це проста історія, яка говорить про вічне. Головні герої – молодий музикант (Раян Гослінг), перебивається випадковими заробітками, мріючи відкрити свій клуб, і юна актриса (Емма Стоун), що старається пробитися в цинічному світі Голівуду, працюючи в кафе на одному із знімальних павільйонів. Майже хрестоматійно, фільм розповідає історію знайомства, історію любові. Але, в першу чергу, він про вибір, про компроміси в стосунках і творчості.

Ла-Ла Ленд / La La Land (2016)

Фільм обов’язково буде цікавим всім акторам, музикантам, письменникам і художникам, які прагнуть себе реалізувати. Щоправда, до кінця зрозуміють його тільки ті, які вже мають певний життєвий досвід. Чоловіча половина аудиторії буде співпереживати герою (необхідна умова кожного фільму), жіноча – героїні. Хоча її мотивація і логіка – єдиний аспект сценарію, який викликає деякі питання, але це не применшує його правдивості. А фінальний сюжетний поворот (твіст) здатен розчулити, навіть, найбільш стримані серця. Він суттєво змінює парадигму фільму, ускладнюючи ідею. І Шазеллу прийшлось постаратись, щоб відстояти своє бачення фіналу перед продюсерами. Також, в дечому  “Ла-Ла Ленд” перегукується з недавнім фільмом Вуді Аллана «Світське життя», але перевершує його зі всіх точок зору.

Взагалі, кількість цьогорічних фільмів про творчі професії вражає – спочатку був невдалий “Геній”, потім на великих екранах успішно пройшла картина “Під покровом ночі” (нажаль, проігнорована нашими прокатниками), яка також розповідає про стосунки і їх творче ( в даному випадку літературне) переосмислення, тепер  “Ла-Ла Ленд”, а вже в лютому нас чекає новий фільм Джима Джармуша “Патерсон”, на тему поезії. Частково це можна пояснити нашим тривожним сьогоденням, і геополітичною напругою. Результати виборів в США, конфлікти в різних частинах світу (!) – саме в такі часи людям хочеться втекти в мрію, і  “Ла-Ла Ленд” дає їм таку можливість.

Ла-Ла Ленд / La La Land (2016)

“Ла-Ла Ленд” це оригінальний мюзикл, який не є кіноверсією бродвеївської постановки, а написаний спеціально для екрану. Музику писав Джастін Гуровіц, друг Дем’єна Шазелла. Він же був композитором «Одержимості». Сам режисер закоханий в музику, недаремно всі його фільми про неї. В свій час він також хотів стати музикантом, але якось не склалось. В результаті – від цього виграли всі. Хоча, мюзиклом “Ла-Ла Ленд” можна назвати тільки частково – пісні там легкі і ненав’язливі, їх небагато, вони гармонійно вплетені в загальну стилістику фільму, і разом з легким камерним відеорядом, підсилюють його кращі сторони.

Весь фільм – уклін старому кіно. Він переповнений алюзіями на американські та французькі чорно-білі картини, але не повторює, а бережно інтерпретує їх. Це відображено в самій історії головного героя, який молиться на ікон джазу, але мусить осучаснити свою музику, щоб бути актуальним сьогодні.

TMNT Donatello

Cподобалася стаття? Підтримай PlayUA

На платформі Donatello ви можете підтримати нас як одноразовим донатом, так і оформити щомісячну підписку. Усі наші підписники на Donatello отримують цифрові або фізичні приємнощі залежно від суми донату. Долучайтеся до нашої спільноти!

Підтримати

Останні огляди

IMAX 3D вдома? — Огляд ноутбука Aspire 3D 15 SpatialLabs Edition

Автор: Володимир Бортюк

a15 3d body2

Вологий сон фаната PlayStation. Огляд ASTRO BOT

85

Автор: Володимир Вітовський

astro bot

Ахіллесова п’ята Sony. Огляд Concord

59

Автор: Володимир Вітовський

concord review site

Огляд Star Wars Outlaws (доповнюється)

Автор: Владислав Папідоха

Star Wars: Outlaws

Витвір мистецтва, а не клавіатура — Огляд ексклюзивної HyperX Alloy Rise 75

Автор: Володимир Бортюк

hxar75 cover edit

НАЙГОЛОВНІШІ ґаджети для будь-якого контентмейкера — Бліц-огляд Logitech G Litra Beam LX та Yeti GX

Автор: Володимир Бортюк

logitech g 2g yt 05

(Р)еволюція в світі бюджетних клавіатур — Огляд клавіатури Hator Rockfall 2 Mecha

Автор: Володимир Бортюк

hr2m cover jpg

Світ у русі. Огляд Arranger: A Role-Puzzling Adventure

85

Автор: Барлет Ярослав

Arranger: A Role-Puzzling Adventure