web analytics

Культовий Криворізький панк-рок гурт 229 впевнено розпродав цілий тираж аудіокасет

Якщо ви думаєте, що музичний стрімінґ повністю прибрав фізичні релізи музики, то сильно помиляєтесь. Однак є несподівана тенденція — лідерами ринку знову стали аналогові носії. І якщо вінілові платівки завжди були впевненою нішею і не виходили з моди, то ренесансу аудіокасет можна завдячувати в першу чергу сайту Bandcamp. Попри те, що це переважно платформа цифрової дистрибуції музики, можливість просто прикріпити фізичні релізи та мерч до альбомів коїть дива руками інді-виконавців з фантазією та ентузіазмом. У 2010-х рр. касети потихеньку почали знову виповзати в мейнстрім, зокрема силами нового альбому легендарного Ріка Естлі. Однак, циклічність моди ніхто не відміняв і оскільки 2020-ті нікуди не дінуться від повальної моди на 1990-ті, касет ставатиме тільки більше.

Не міг обійти стороною цей тренд і Україну: в 1990-ті та 2000-ні рр. касети на довгий час стали найбільш масовим форматом аудіо, бо вініл та CD були банально дорожчі. Тому ностальгія за касетами стосується у нас навіть людей значно молодших, ніж у багатьох країнах світу. Помітив це, зокрема український лейбл ERYTHROLEUKOPLAKIA RECORDS, на базі яких випускає свої альбоми культовий гурт Два Два Дев’ять.

Відомі зокрема суржиковим гітом “Простите меня мужики за то, шо не был в АТО!“, музиканти з Кривого Рогу тим не менш мають досить істотний репертуар, адже в збірку “Б​е​с​т Оф Зе Б​е​с​т” увійшли 36 треків. Лише 22 з них помістились на спеціальне видання, вартістю в 400 грн., бо це як раз аудіокасета. Тим не менш, весь наявний тираж був розпроданий за лічені дні після появи 25 вересня 2024 року. Однак лейбл вже заспокоює — друга партія касет має бути 5 жовтня, а це означає, що замовлення приймаються і опрацьовуються. Зокрема через Bandcamp та Instagram.

Два Два Дев’ять періодично називають “українськими Sex Pistols” а іноді порівнюють з епатажним панк-рокером ДжіДжі Алліном. Тим не менш це досить самобутній гурт, вокаліст якого у 2010-х рр. боровся з героїновою залежністю, представляє собою нову генерацію саме українського панк-року, продовжуючи традиції 90-х. Далеко не тільки панківські, як видно з популярного напівкаверу на пісню Павла Зіброва “Марина“.

TMNT Donatello

Cподобалася стаття? Підтримай PlayUA

На платформі Donatello ви можете підтримати нас як одноразовим донатом, так і оформити щомісячну підписку. Усі наші підписники на Donatello отримують цифрові або фізичні приємнощі залежно від суми донату. Долучайтеся до нашої спільноти!

Підтримати

Читайте також

Доповнення Seekers of the Storm для Risk of Rain 2 може вийти наступного тижня

risk of rain 2 seekers of the storm

PayPal запрацював в Україні

PayPal

Відтепер на Bandcamp можна стрімити

Bandcamp

30 українських фільмів, які мене вразили

Evge Додому

Чорна п’ятниця: встигніть отримати саундтрек до гри AirMech Strike безкоштовно

Встигніть безкоштовно отримати саундтреки до всієї серії фільмів “Пила”

Встигніть отримати саундтрек до фільму “Повсталий з пекла” безкоштовно!

Музлострім Soulcalibur VI

Популярне